Kan Man Tænke Sig Til Et Bedre Liv?

Forestil dig at du netop har fået serveret en portion jordbær. Du synes måske umiddelbart at nogle af bærrene ser mere indbydende ud end andre, og instinktivt spiser du de “dårligste” først for at gemme de “bedste” til sidst. En helt almindelig adfærd, men sat lidt på spidsen samtidig udtryk for et negativt livssyn, idet du (ubevidst) kommer til at definere en betragtelig del af bærrene som “dårlige”. Vælger du derimod hele tiden at spise “det bedste” bær først, vil ethvert bær du putter i munden logisk set være “det bedste” af de forhåndenværende. Din samlede “oplevelse” af skålen med jordbær vil på denne måde være langt mere posivtiv, idet prædikatet “dårlig” slet ikke har været inde i billedet.

En klient, jeg talte med, kunne i dén grad kende sin egen adfærd i dette eksempel, og kunne umiddelbart komme i tanke om en lang række konkrete situationer i sit liv, hvor den negative tænkestil fik lov at dominere. Vedkommende har gjort det til en daglig sport at få øje på den negative tænkestil allerede i sin spirende form og hvis det kan lade sig gøre at finde en positiv måde at anskue en given situation på, eventuelt a la jordbær-formlen, så skal det gøres. Min klient bilder sig ikke ind, at hun fra den ene dag til den næste med den slags kognitive kunstgreb bliver fuldstændig fri for sorger og bekymringer, men på den anden side undervurderer hun heller ikke det faktum at den måde hun tænker på har betydning for det liv hun lever.

Mange af de mennesker, jeg taler med, har tilsyneladende i årevis ladet sig tyrannisere af negativt vraggods fra fortiden, som får lov at sætte dagsordenen for nutiden og fremtiden. Brokker som “først lektier leg” står stadig bøjet i neon i underbevidstheden – og for forældrene til den 7-årige skolepige har det utvivlsomt været en nødvendighed med den slags dagligdags leveregler, men for den grandvoksne kvinde som lader denne overjegsfilosofi gennemsyre alle livets forhold, bliver der tale om et mentalt fængsel, hvor der er alt for langt mellem snapsene.

Ja, man kan i det små godt tænke sig til et bedre liv – dvs. et liv, hvor unødvendigt negative situationer bliver vendt til positive situationer, fordi tænkestilen justeres i positiv retning. Men det kræver kreativitet – og det store spørgsmål er i virkeligheden om man tør… For det kan være en kolossal udfordring at gøre op med børnelærdommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.